Att bestiga berg och inspirera till arbetsglädje

Av Datanet den 16 april, 2021

Bestiga Europas högsta berg, springa 50 maraton på 10 år eller leda team mot nya IT-processer och bättre systemstöd. Det är saker som Måns Kämpe brinner för. Med 25 års erfarenhet från olika ledarroller motiverar och inspirerar han sina team till nästa nivå.

En värld av nya upplevelser

Med hemlagad vegansk mat, bra planering och ett genuint samarbete besteg Måns och flickvännen Yuliya Europas högsta berg, Elbrus i ryska Kaukasus. Det handlar om projektledning, men lika mycket om självkännedom, entusiasm och en tro på att allt går att göra.

”Om du skaffar dig rätt förutsättningar. Som exempelvis god kondition, rätt utrustning och kunskap, men framförallt en djupare insikt om hur du själv fungerar, då öppnar sig en värld av nya upplevelser”, säger Måns.

”Detsamma gäller i yrkeslivet. Om du förstår verksamhetens behov, hur processer och stödsystem fungerar, dina medarbetares drivkrafter, och är duktig på kommunikation och feedback. Då öppnar sig en värld av ny utveckling, kvalitet och arbetsglädje. Att inspirera andra att hitta dit. Det brinner jag för”, fortsätter han.

Förutom att bestiga berg är Måns basist i två rockband, fd löjtnant i flygvapnet och långdistanslöpare med 50 maraton på 10 år på meritlistan. När jag ber honom sammanfatta sina superkrafter blir svaret: ”En naiv optimist som med stor entusiasm brinner för att inspirera andra.”

De superkrafterna har han haft nytta av även professionellt. Samma entusiasm som behövs för att bestiga berg och springa maraton, använder Måns när han leder team i förändring. När det handlar om att vända attityder och få alla med på nya arbetssätt och processer.

Nytt IT-system med människor i fokus

Måns är certifierad coach och har arbetat som ledare i över 25 år. Som senior IT-konsult har han verkat i roller som Supportchef, Chef Kundservice, projektledare, tjänsteansvarig och systemspecialist.

I uppdraget på Preem handlade det om implementering av ärendehanteringssystemet ServiceNow. Att gå från ett gammalt inte så uppskattat system till något nytt och bättre. Men också att inte bara byta teknik och IT-system utan samtidigt se över arbetsprocesser, ansvar och beteende. Med sin ITIL-erfarenhet och kommunikationskompetens kunde Måns fokusera på just det. Att öka förståelsen för, och inspirera till, att arbeta mer processorienterat för att bli mer effektiv.

Lösningen var att lyssna, diskutera, be om feedback och fånga upp motstånd. Och att förstå medarbetarnas egentliga utmaningar, och utifrån det hjälpa dem att hitta rätt i nya system, processer och arbetssätt. Det resulterade i ett väl fungerande ärendehanteringssystem som blev positivt mottaget och mycket uppskattat av organisationen.

”Måns är en uppskattad kollega som med sin lugna och informella stil sprider positiv energi. Han är en god pedagog och utbildare, som förutom en förmåga att driva förändring och inspirera andra, också är en väldigt trevlig person som man vill ha som kompis. I vårt projekt på Preem såg vi ett konkret mervärde av Måns arbete då våra medarbetare själva började hitta nya smarta lösningar för ytterligare förbättringar,” säger Peter Jegbert på Preem.

Vill du att Måns ska sprida energi på ditt företag?
Ring Paul Ottosson på 0768-89 19 80 eller lämna dina kontaktuppgifter här, så ringer vi dig.