Äntligen. Atlanten nästa.

Av Datanet den 28 december, 2021

Nu är det dags. Våra två äventyrare, Sören Kjellkvist och Måns Kämpe kastar loss från Lagos i Portugal. Efter ett och ett halvt års förberedelser börjar äntligen äventyret att ro över Atlanten.

Oceanroddbåten blir deras hem

Nu lämnar Sören och Måns den lilla hamnstaden Lagos i Portugal för en 600 mil lång roddtur i den 7 meter långa oceanroddbåten Albedo. Det kommer att bli över 3 miljoner årtag innan de om cirka 3 månader når målet, de tropiska öarna i Västindien.

Engagemang för världshaven

Men vad är det egentligen som får två IT-konsulter att pausa det vanliga jobbet och ge sig ut på ett extremt äventyr?

En viss äventyrslust helt klart. Men också ett stort engagemang för världshaven. Ett viktigt syfte med expeditionen är att rikta uppmärksamheten mot hur människan påverkar våra hav, och i synnerhet Östersjötumlaren, Sveriges enda val.

”Många känner inte ens till att den finns. Ett djur som för inte så länge sedan var vanlig i Östersjön. Nu är den väldigt nära att utrotas fullständigt, det finns bara omkring hundra fertila honor kvar.” berättar Måns.

Väntar ut motvinden

Stormar på Atlanten har påverkat vindarna utanför Portugal. Det har gjort väntan lite längre än planerat. Ensamma i en roddbåt mitt ute på Atlanten kan man inte välja väder. Så att anpassa startdatum för det första årtaget är ett smart drag.  

Vi fick en sista pratstund med Sören innan de kastade loss:

”Efter att det har blåst motvind i två veckor är havet nu kav lugnt, och vi kan äntligen ge oss av. Det ska bli skönt, vi är laddade och väl förberedda”, säger Sören.

Han fortsätter, ”Att bli ofrivilligt inblåsta i en avresehamn för Atlanten-seglare har också varit en upplevelse. Vi har mött fantastiska människor och fått ta del av många spännande seglarhistorier.”

Mot Kanarieöarna

Den första etappen går till Kanarieöarna. En rodd, som om allt går bra, ska ta cirka två veckor. Där tar de paus, går i land och ringer till nära och kära.

Under hela expeditionen kommer Måns och Sören att skriva dagliga rapporter, med uppdateringar om rodden och fakta om Östersjötumlaren. Läs mer här: https://sorenkjellkvist.se/ro-over-atlanten/

Vill du följa deras väg över Atlanten så är det bara att klicka in på webbsidan för den satellit-tracker som kontinuerligt skickar Albedos position: https://share.garmin.com/manskampe