Nu ror vi till Gotland

Av Datanet den 1 juli, 2021

I vinter är det dags för ett annorlunda uppdrag för våra två kollegor Sören Kjellkvist och Måns Kämpe. Då pausar de jobben som IT-konsulter och mönstrar på den 7 meter långa oceanroddbåten för att ro över Atlanten. Men redan nu, lagom till Almedalsveckan, gör de en testrodd till Gotland och tar med sig vår VD Paul Ottosson.

Uppdrag: Ro över Atlanten

I vinter däremot, handlar det inte om Östersjön utan om världens näst största hav. En roddtur på över 600 mil och med risk att mötas av tio meter höga vågor. Rodden startar från Portugal, fortsätter sedan mot Kanarieöarna och planen är att vara framme på Antigua, tre månader och tre miljoner årtag senare. 

Men det handlar inte bara om ett extremt äventyr. Här finns ett stort miljöengagemang och Sören och Måns ror för att rikta uppmärksamhet på Östersjötumlaren. Valen som är bland de minsta i världen är akut utrotningshotad i Östersjön. Exakt hur många Östersjötumlare som finns kvar idag är det ingen som vet, men enligt Naturskyddsföreningen rör det sig om ett par hundra djur.

”Östersjötumlaren är Östersjöns alldeles egna valart, men akut utrotningshotad med alldeles för få individer kvar. Om vi inte gör någonting så kommer den snart vara helt utrotad”, säger Sören.

Under resan kommer våra två äventyrare att ro i 2-timmarsskift. Den som är ledig sover, lagar mat eller fiskar. Med sig ombord har de försvarets mjukkonserver och tre färskvattenmaskiner.

”Det var i juni förra året som Sören gick ut med sin kontaktannons om att han sökte en ny äventyrskompis. När jag såg annonsen behövde jag inte tänka speciellt länge. Jag delar Sörens engagemang för livet i världshaven, och det här blir ett fantastiskt äventyr för ett väldigt viktigt syfte”, säger Måns.

Testodd till Gotland

Den här veckan startar ett av träningspassen med en testrodd från Nynäshamn till Visby, en tripp på ca 15 mil. Med sig på den resan har de vår VD, Paul Ottosson. Det här är ju ganska långt ifrån ett vanligt IT-projekt, och vi har dessutom hört Sörens ”man vill ju inte ha med någon som ligger i förpiken och spyr hela resan”, så jag frågar Paul om han verkligen känner sig som en äventyrare.

”Jag är ju inte alls i nivå med Sören och Måns, men det här känner jag mig vältränad nog för. Och när två av våra medarbetare väljer att engagera sig för en god sak så vill jag och Datanet också bidra. Så när jag fick frågan om att följa med på det här träningspasset så tackade jag ja direkt”, säger Paul.

Lagom till starten av Almedalsveckan bär det av, och om du befinner dig på Ön är du välkommen att hänga med oss i välkomstkommittén. Visby hamn, måndag 5/7 vid lunch.

Läs mer om det kommande Atlanten-äventyret på Sörens blogg.