Behövs artificiell intelligens?

Av Andreea den 16 februari, 2018

Datanets kontor, alldeles i början av AI-eran…

Igår var Tobias von Haslingen på plats hos oss för att hålla en inspirationsföreläsning om artificiell intelligens. Han målar upp utmanande framtidsvisioner med grunden i bland annat Isaac Asimovs robotiklagar och Alan Turings kryptoanalys och det s.k. turingtestet, som bygger på frågan om maskiner kan tänka. Han tar upp en av de senaste milstolparna på området, AlphaGo, programmet som under 2016 utmanade en professionell Go-spelare och vann tack vare en kombination av maskininlärning och trädsöktekniker som omfattar träning från både människa och dator. Det är onekligen inspirerande och häpnadsväckande och Tobias ber oss reflektera över två frågor: vilka är de största utmaningarna med AI och vad är det som hindrar företag från att bara ta steget? Vi hoppas få höra mer från Tobias i ett eget gästblogginlägg här på Datanetbloggen men under tiden undrar jag – behövs verkligen AI?

Svaret är ja.

AI hjälper redan idag många företag att uppfylla sina behov och många använder redan applikationer som handlar om att förenkla och effektivisera enklare uppgifter, ofta genom automatisering. AI hjälper också privatpersoner att förenkla sin vardag – Googles sökalgoritm som förbättrar sökresultat baserat på tidigare sökaktivitet är ett exempel. iPhones Siri är ett annat. AI äger många fördelar jämfört med sin icke-artificiella förebild – inte hastigheten nödvändigtvis men det blir ju varken uttråkat eller distraherat på samma sätt som vi människor kan bli. Och det är väl en lovande tanke att kunna förlita sig på outtröttlig processorkraft för att slippa tråkiga och monotona uppgifter?

Och svaret är nej.

Ingen kommer att köra bil om 15 år. Fem år senare kan vi slå nya rekord med 2,5 miljoner arbetslösa i Sverige. Tobias tog upp exemplet med självkörande bilar och gissade att hela taxibranschen kommer att försvinna så småningom. Om vi är gissningsvis 45 år från att AI presterar bättre än människan så kan det vara 120 år kvar till dess att AI har automatiserat alla mänskliga jobb. Att ersätta inte bara arbetsuppgifter utan hela arbetsplatser med AI äger onekligen potential att förändra vårt samhällen i grunden. Men vad ska vi människor ägna oss åt då?

Och svaret är ja.

Undertecknad, som är en stor fan av galaktiska imperium, superuppskruvad, ultrafuturistisk och specialeffektspäckad science-fiction vill gärna summera det hela med att: ja, AI behövs. Huxley, Orwell och Kubrick, säg Hollywood, har lärt oss mycket om världsförintande intelligenta maskiner och dystopier. Asimov och Turing, bland många andra, har hjälpt oss att se hur vetenskapen, dragen till sin yttersta spets, kan förändra vår idébas i framtiden. Och till dags dato ser vi att möjligheterna är större än hoten; AI kan göra vår värld bättre, säkrare och mer effektiv. Med mycket större sannolikhet än att det skulle ta över den och passa på att utrota oss i processen. För vad är den största utmaningen med AI? Förmodligen densamma som utmaningen med allt annat – viljan till förändring.

Oaktat dessa personliga reflektioner, ta gärna del av Gartners mycket intressanta förutsägelser i rapporten ”The Road to Enterprise AI” från 2017.

https://www.gartner.com/imagesrv/media-products/pdf/rage_frameworks/rage-frameworks-1-34JHQ0K.pdf