Uppvuxen på Datanet

Av Datanet den 1 februari, 2018

Säg hockey, fotboll eller vad som helst som inkluderar en boll eller ett rack och Tobbe lyser upp. Men att prata om Datanet och vad som är ”Datanet-normalen” har samma effekt. ”Du är kompetent och har pondus i din yrkesroll, du bidrar socialt och du värnar om alla på något sätt”, berättar Tobbe. Att vi är högt upp på kompetensskalan är något våra kunder bekräftar och det är viktigt för oss, annars får vi ont om konkurrenskraft: vi kan ju inte säga ”Hej, här kommer vi och är rätt mediokra… men ganska kul”, fortsätter han skrattandes. Tobbe är en av de yngsta medarbetarna på Datanet och ändå en av dem som varit med längst. Man kan lugnt konstatera att han har spenderat större delen av sitt vuxna yrkesliv på Datanet.

Det händer något när man får barn

Trots sin unga ålder är Tobbe pappa till en tonåring som just tagit studenten. När han får frågan om det viktigaste han lärt sig i livet tvekar han lite innan han svarar ”Jag vet inte riktigt men det händer ju något när man får barn och andra saker blir otroligt oviktiga, familjen och fritiden känns sedan dess viktigast av allt”. Att familjen är viktig råder det ingen tvekan om, det är tiden med familjen som håller Tobbe i balans och det är svårt att tänka sig motsatsen då han utstrålar trygghet, lugn och jordnära familjefar, den man lutar sig emot, oavsett vad han pratar om.

Teknik fastnar

Som skoltrött tonåring valde han eltele-linjen, ett val med kriterierna ”så kort som möjligt men ändå intressant”, och byggde så småningom på med dataservice då han fann teknik ”småkul”. Det finns anekdoter från barndomen om saker som gick sönder och som Tobbe genast fixade – bland annat en diskmaskin redan i 6-års åldern.

Helt ologiskt var det inte att han landade ett jobb som systemoperatör hos Länsförsäkringar. ”Där växte intresset för data och teknik ordentligt och min nästa roll som servicetekniker var väldigt teknikinriktat. Det visade sig att det passade mig – jag är egentligen inte särskilt intresserad av teknik privat, men det fastnar på något sätt”, fortsätter Tobbe.

Det verkade kul med det ”lilla företaget”  

Den tekniska ådran förvandlades till en konsultroll ganska snabbt och redan tre år efter avslutad utbildning började han på Datanet. ”Företaget var väldigt litet på den tiden”, minns Tobbe. ”Vi satt i en liten lokal på Lidingö bara några få anställda och jag tyckte det verkade kul med ”det lilla företaget”. Jag kom ju från ett företag som växt till 200 anställda på kort tid. Nu fick jag istället en nära och personlig relation med kunderna.”

Han berättar om sin utveckling: ”Jacob Greitz, Datanets grundare, var en ganska rolig säljare som gärna sålde strax över vad man klarade av. Han fanns dock alltid där och stöttade mig så till en början utvecklades jag enormt genom att ta på mig ansvar för sådant jag inte riktigt behärskade. Det var pirrigt. Jag minns ett styrgruppsmöte inför vilket vi hade planerat vad jag skulle säga och inte säga… och jag sade nog allt jag inte skulle ha sagt eftersom jag var så nervös!”   

Balansen mellan förnuft och struktur heter kommunikation

”I mångt och mycket lever jag kvar i samma ”konsultmetodik” jag hade som 25-åring, där det krävdes mycket förnuft med en lagom dos struktur”, fortsätter Tobbe. ”Som tur är har jag nog utvecklats som person och konsult på 25 år men fortfarande anser jag att det sunda förnuftet är en otroligt viktig del av yrkesrollen. Det jag lärt mig genom åren hos våra kunder är att balansen mellan förnuft och struktur heter kommunikation, det är genom välvald och noggrann kommunikation som detaljerna faller på plats och en förändring blir möjlig”, berättar han.


Torbjörn Wallin, Datanets yngsta delägare.

Tobbe har suttit i företagets ledningsgrupp i många år och hösten 2016 blev han delägare. ”Jag har ju lagt ned jättemånga år på Datanet, haft jättekul och trivs jättebra i den extrafamilj som Datanet utgör så varför inte gå ”all-in” här istället för att bli lockad av något annat där ute?”, säger Tobbe. Han har flera gånger funderat på att bli egenföretagare men uppskattar den trygghet han har som anställd såväl som konsultlivet i stort med allt det innebär, främst mötena med alla människor.

Digitalisering är otroligt modernt

Trots att Tobbe numer arbetar mest med ledning och ledarskap finns teknikintresset kvar.

Vi kommer inte helt osökt in på teknik, digitaliseringsklimatet, självkörande bilar, datainsamling och fjärde industrialiseringen. ”Digitalisering är otroligt modernt”, säger Tobbe. ”Det är konsultintensivt där ute och frågan är på vilket sätt man kan komma att bidra framöver. Jag tror att robotar kan ta över en hel del men inte ledning, inte de humana bitarna. Det skulle vara riktigt roligt att vara mer aktiv med att översätta businessrutiner och processer till digitaliserade tjänster men vi är kanske lite för onischade just nu… vilket kan vara både bra och dåligt. Dåligt för att vi inte har så mycket erfarenhet av ett visst verktyg men bra för att vi inte är låsta till en viss bransch eller teknik.”

Det är något speciellt med Datanet

Synen på framtiden hos Datanet klingar ljust: ”Om jag får bestämma helt själv, och det får jag nog inte”, säger Tobbe skrattandes, ”skulle jag kunna tänka mig en tillväxt så att vi blir 20-25 anställda men inte fler. Det är ganska mycket folk men fortfarande under kontroll och kan tillgodose att alla har olika behov av sin anställning. Hos oss är det aldrig något problem att prata med någon, oavsett om du är nyanställd eller har varit här länge, det är en del av själen i företaget, att det är familjärt. Det är något speciellt med Datanet, jag tror de flesta av medarbetarna instämmer i att det känns som ett andra hem, inte att det nödvändigtvis är en andra familj men en väldigt tydlig hemvist i yrket där man kan komma hem och andas ut. Jag har ju som exempel varit uthyrd hos en och samma kund länge men det råder ingen tvekan om var jag har mitt hem. Det är lätt att trivas på Datanet, se på mig som varit här i 20 år och som säkert stannar 20 till”, avslutar Tobbe.