Entreprenör Jacob Greitz – med helheten som ansvarsområde

Av Datanet den 1 februari, 2018

Googlar du på ”böcker om entreprenörskap” får du nästan en halv miljon resultat. 65,5 miljoner om du gör det på engelska. De flesta handlar om böcker, metoder, strategier och dylikt med inspiration som syfte; något enstaka resultat är ett fräckt påstående om att det går att utbilda sig till entreprenör. Men Branson, Jobs, Disney, Zuckerberg och även mindre kända entreprenörer som Greitz har en annan syn – entreprenörskap är något medfött, en drivkraft, en strävan… ett sätt att tänka och vara på som inte nödvändigtvis behöver vara så svårt att greppa eller uppnå.  

Sträva 

Idén om en flexibel arbetssituation utan inskränkning på tankens och kreativitetens frihet är naturligtvis en stor orsak till varför Jacob Greitz valde konsultbranschen. Till en början var han konsult i egen regi och först 1990, efter 15 års arbete inom IT och datacom, startade Jacob Datanet. Grundtanken såväl som grundfrågan var att se om han kunde leverera den kunskap som marknaden efterfrågade och försörja sig på det.  

”Det var inte ett stort företag jag ville skapa. Hellre en mindre och dynamisk organisation där det personliga får ta både tid och plats, än ett stort företag där administration äter upp kreativiteten ”, säger Jacob. ”Det är självklart att det finns en strävan att fortsätta utveckla företaget men inte att vi ska bli ett så stort bolag att vi skapar obalans och glömmer bort att ha det bra” fortsätter han.   

Balans är ett tema; med tillförsikt och tacksamhet ser Datanet idag att de har nöjda kunder som återkommer och en hel del mycket långvariga kundrelationer. Företagets strävan är att inte bara ha nöjda kunder. De ska vara lyckliga också. Och medarbetarna ska må bra. ”Att i en flexibel och fri organisation bidra till och se mina medarbetare växa ger mig en stor tillfredsställelse. Jag blir stolt när jag ser dem lyckas.”, säger Jacob.  

Skapa relationer  

Vi pratar om hur teknik och IT har förändrats sedan Jacob började i branschen. Jacob ser det fortfarande som ”ett verktyg för det goda”. ”För länge sedan pratade vi mycket om Internet och vad som komma skall, till exempel att kunna ta fram kläder från en leverantör, välja rätt klädstorlek och få den hemskickad. Idag är det ett hjälpmedel och verktyg för alla. Det är bara att titta på den revolution som IT har gjort, hur vi använder IT. Alla har en telefon i handen och allting är IT. Jag minns att när jag började, i 16-17-års åldern, då var det ingen som visste vad jag höll på med. Det var ingen som begrep vad IT var trots att det var vitalt redan då. Det är kul när man förstår att detta betyder att det finns ett behov av oss IT-människor fortfarande, då som nu.”   

Men trots att Datanet handlar om IT och teknik och förändringsarbete, utveckling och ledning märker man att i Jacobs värld handlar det fortsatt om människan och den ärliga relationen till kunden. Han tar ofta upp omtanken: ”Det handlar om att lära känna dem man har att göra med. Det handlar om att bry sig. Bry sig om kunden. Tänka till och göra det där lilla extra. Inte utgå från vad andra kan anse vara ”det rätta sättet att göra saker på” utan utgå från varje kunds specifika förutsättningar. Det är ganska basala saker.”   

Fokusera på rätt saker  

27 år senare är Datanet inte längre beroende av Jacob men han har en given plats; hans driv har skapat ett arv. Jacob berättar: ”Jag entusiasmerar, stöttar och ser till att Datanet är en fri spelplan för alla medarbetare att förverkliga sig själva. Datanet ska vara verktygslådan för medarbetarnas utveckling, både genom de spännande uppdrag vi får hos våra kunder men också genom att se till att vi träffas när vi kan. Vi ska umgås och göra meningsfulla aktiviteter tillsammans.” 

”När man tror på det man gör och tycker att det är kul, då kan man göra vad som helst – då kan man försätta berg. Det är en oerhört viktig egenskap som krävs för att lyckas”, säger Jacob. Han berättar om sin tid inom ADB, urmodern till dagens IT. ”Jag var inte världsmästare på databehandling men var intresserad av resultaten och såg till att få saker gjorda”, fortsätter han. ”Det fanns en produktivitet i mig och jag tog gärna emot hjälp när det behövdes. Det var en viktig framgångsfaktor.”  

Jacobs roll må ha förändrats genom åren men har alltid handlat om att ha helheten som ansvarsområde. ”Vår affär handlar om människor och relationer. Att vara entusiastisk och jobba för bra relationer är en förutsättning för vår fortsatta utveckling. Teknik i all ära, men det är människan som ska vara i fokus. Teknik är bara ett hjälpmedel, det är människan som ska tillfredsställas och vara nöjd. Vår drivkraft är att vi ska vara bäst på mänskliga relationer och teknik.” 

Jacob Greitz, grundare till Datanet AB.

 

Våga!  

Entreprenörsgenen verkar även på fritiden hos Jacob. Nyfikenheten och rastlösheten har yttrat sig igenom andra förmågor och så skilda attribut som skidåkare, dansare, golfare.. och även vagabond enligt egen utsago. Finns det mer som lockar i framtiden? ”Klart jag har funderingar. När man har gjort detta så länge som jag växer det en nyfikenhet kring andra saker fram. Jag skulle vilja jobba mer ideellt. Jag minns att jag precis efter att ha gjort lumpen tog ett break på några månader inom vården. Detta med att hjälpa andra människor är kanske det värdefullaste jag gjort och det vill jag gärna göra igen. Jag har mycket kvar att ge”, berättar Jacob.   

Till den som funderar på att ge sig in i branschen och starta eget vill Jacob säga ”Kör! Vänta inte. Follow your dream… och lyssna inte på dina vänner. Jag fick höra att jag inte var klok när jag skulle dra igång, jag hade ju redan världens toppjobb… men jag gjorde det ändå. Och jag hade tur. Tur får man lite oftare om man har positivt tänkande”, fortsätter Jacob leende. 

Det är något med hans kontaktskapande attityd och omsorgsfulla sätt som känns osedvanligt genuint. För trots att hans Datanet är ett av många konsultbolag i den relativt homogena konsultbranschen har han funnit en egen nisch där äkta omtanke odlas för såväl kund som medarbetare.